V NÚDCH bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných deväť pacientov. V anamnéze ôsmich z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a šesť pacientov malo očnú formu toxoplazmózy
Kontaminovaná voda, zle umytá alebo vôbec neumytá zelenina a iné plody môžu spôsobiť aj závažné ochorenia. Aj preto hygienici a lekári upozorňujú na to, že pred konzumáciou je potrebné každé ovocie a zeleninu dôkladne umyť. Napríklad na neumytom ovocí, ako sú napríklad čučoriedky, jahody, maliny alebo ríbezle, konzumovanom priamo z kríka hrozia človeku mnohé parazity.
Riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Peter Bartoň podotkol, že parazity na spomínanom ovocí môžu prenášať lesné zvieratá ako napríklad líška. „Pozor treba dať aj na blízky kontakt s domácimi miláčikmi – psom, mačkou a inými, na ktorých srsti sa môžu nachádzať infikované vajíčka,“ dodal Bartoň.
Najznámejším parazitárnym ochorením je podľa verejného zdravotníka a hygienika NÚDCH Michala Adamišina toxoplazmóza, kde kľúčovým faktorom prenosu Toxoplasma gondii je mačka. Tá vylučuje infikované vajíčka, ktoré sa môžu nachádzať okrem iného aj na neumytom ovocí a zelenine. „Obzvlášť nebezpečná býva v tehotenstve a závažnou formou infekcie je aj jej očná forma,“ priblížil Adamišin.
Zároveň ozrejmil, že v NÚDCH bolo v posledných piatich rokoch hospitalizovaných deväť pacientov v 12 hospitalizáciách. „V anamnéze ôsmich z nich prevládal kontakt s domácimi zvieratami a šesť pacientov malo očnú formu toxoplazmózy. Ovocie alebo zelenina neboli v anamnéze prítomné,“ doplnil Adamišin.
Ďalším ochorením je napríklad echinokokóza, ktorá sa vyskytuje prevažne na severnej pologuli. „Dôležité je vedieť, že toto ochorenie sa neprenáša z človeka na človeka. V NÚDCH sme v posledných piatich rokoch zaznamenali v súvislosti napríklad s echinokokózou tri hospitalizácie,“ podotkol verejný zdravotník a hygienik.
Lekári odporúčajú po každom kontakte s akýmkoľvek zvieraťom a pred akýmkoľvek kontaktom s jedlom alebo potravinami si ruky umyť vodou a mydlom. Rovnako je dôležité, aby pri manipulovaní s ovocím a zeleninou bolo náčinie pred používaním čisté a umyté. „Počas rastu ovocia a zeleniny a následne ich minimálneho spracovania sa do čerstvých produktov môžu dostať patogénne mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobovať ochorenie a zapríčiniť rôzne infekcie prenášané potravinami,“ uviedol Adamišin.
Zároveň kontaminácia môže byť prechodne prítomná na povrchu alebo preniknúť hlboko dovnútra cez poškodené miesta na povrchu čerstvých produktov. Ľudské patogény spojené s čerstvými produktmi vo všeobecnosti podľa odborníkov z NÚDCH zahŕňajú napríklad vírus hepatitídy A, norovírus, Clostridium botulinum či Salmonella enterica a Staphylococcus.