Starnutie je komplexný fyziologický proces ovplyvnený rôznymi faktormi, najmä environmentálnymi, genetickými faktormi, ale tiež životným štýlom
Pochopenie mechanizmov starnutia sa za posledné desaťročia vyvinulo od intuitívneho vnímania k molekulárnemu skúmaniu.
Už niekoľko štúdií skúmalo účinky jednotlivých prírodných zlúčenín na starnutie a choroby súvisiace so starnutím spolu so základnými mechanizmami. Jedna z nich, štúdia s názvom Antiaging (protistarnúce) účinky doplnkov stravy a prírodných produktov uvádza, že prírodné produkty z potravinových zdrojov, ako sú polyfenoly, saponíny, alkaloidy a polysacharidy, sú klasifikované ako zlúčeniny účinné proti starnutiu, ktoré podporujú zdravie a predlžujú život.
Jablká a paradajky
Polyfenoly sú sekundárne metabolity, ktoré majú silné antioxidačné, protizápalové a protirakovinové vlastnosti. Nachádzajú sa predovšetkým v ovocí, zelenine, obilninách, káve, no aj v čaji či čokoláde.
Ak si chcete prečítať tento článok, prihláste sa do členskej sekcie
Členskú sekciu majú predplatitelia tlačenej verzie magazínu Medicína zadarmo.
V prípade otázok nás prosím kontaktujte na email: predplatne@newsandmedia.sk.