Pôst nie je vhodný pre všetkých, určité skupiny ľudí by sa mu mali vyhnúť
Veľký pôst je obdobie duchovnej i telesnej prípravy pred Veľkou nocou. Tento rok začína 5. marca a trvať bude až do 17. apríla.
Pre mnohých kresťanov znamená pôst okrem iného aj zrieknutie sa mäsa a mäsových výrobkov. Mäso je však dôležitou súčasťou vyváženého jedálnička, pretože obsahuje mnoho dôležitých vitamínov a minerálov. Je bohatým zdrojom bielkovín, tukov, minerálnych látok či vitamínov.
„Ak vynechávame mäso na dlhšie obdobie, je potrebné uvedomiť si, že oberáme telo aj o zdroj železa, zinku, selénu, vitamínu D či vitamínov skupiny B. Je preto vhodné upraviť jedálniček tak, aby sme tieto látky prijali z iných potravinových zdrojov alebo siahnuť po výživových doplnkoch,“ vysvetlila nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Zvolen Ľubomíra Fraňová.
Ak v jedálničku nahrádzame mäsové bielkoviny, môžeme podľa nej siahnuť po strukovinách či orechoch, výborným zdrojom je aj quinoa, sezam či brokolica. Nejde však len o bielkoviny, ale o celú škálu vitamínov a minerálov. Ako zdroj železa poslúžia lieskové orechy, strukoviny, tekvicové semienka, pohánka alebo špenát. „Ak hľadáte zase náhradný zdroj omega-3 mastných kyselín bez rýb, siahnite po olivách, avokáde, sóji či vlašských orechoch a doplňte to chia ši ľanovými semienkami. Zinok a selén získate napríklad zo semienok, orechov, ovsených vločiek, či už spomínaných superpotravín – strukovín. Nájdete ich však aj v rybách, vajíčkach a mliečnych výrobkoch,“ poradila.
Počas pôstu je mimoriadne dôležité dať si pozor na príjem vitamínu B12. „Vitamín B12 sa v rastlinnej strave nachádza v zanedbateľnom množstve, preto ak sa vyhýbate mäsu, skúste zaradiť aspoň vajíčka, mlieko alebo ryby. Ak sa úplne vyhýbate živočíšnym potravinovým zdrojom, je potrebná suplementácia tohto vitamínu za pomoci výživových doplnkov,“ uviedla nutričná terapeutka.
Ako ďalej uviedla, aj napriek pôstu však váš jedálniček nemusí byť nudný. Počas pôstu odporúča siahnuť po jedlách zo strukovín, ktoré môžu byť veľmi chutné vo forme prívarkov a kaší. „Výborné sú jedlá z pohánky, napríklad pohánka s bryndzou a opraženou cibuľkou. Populárnou voľbou je aj špenátový prívarok s vajíčkom, ktorý sa tradične pripravuje na Zelený štvrtok,“ dodala. Chutne a výživne môžete spojiť aj zeleninu so strukovinami v karbonátkach alebo nákypoch. „Počas tohto obdobia je dobré do jedálnička zaradiť aj sladké jedlá, či už sú to nákypy alebo kaše, ktoré vieme vhodne doplniť tvarohom a čerstvým i sušeným ovocím,“ dala tip odborníčka zo zvolenskej nemocnice.
Aj keď sa názory na pôstne stravovanie rôznia, nutričná terapeutka zdôrazňuje, že benefity môžu prevážiť riziká, ak k pôstu pristúpime rozumne. „Keď vynechávame z jedálnička mäso, konzumujeme viac strukovín, ovocia a zeleniny, čo má kvôli vysokému obsahu vlákniny pozitívny vplyv na trávenie. Môže sa tak nielen zlepšiť vaše trávenie, ale mnohým sa často podarí aj schudnúť,“ vysvetľuje. Netreba však zabúdať na to, že vylúčením mäsa, vylučujeme z jedálnička aj dôležité bielkoviny, vitamíny a minerály, preto netreba zabúdať na ich nahrádzanie v strave alebo výživovými doplnkami. Pôst navyše nie je pre každého. „Neodporúča sa deťom, dospievajúcim, tehotným a dojčiacim ženám, ľuďom s chronickými ochoreniami, seniorom a najmä osobám s poruchou príjmu potravy,“ dodala.